Gyakori kérdések és válaszok

Szükség van-e beszoktatásra?

Igen, beszoktatásra akkor is szükség van, ha a gyermek korábban már járt másik bölcsődébe. A beszoktatás célja, hogy a gyermek a szülő biztonságot adó jelenléte mellett szokjon hozzá az új környezethez és új játszótársaihoz.

Mennyi ideig tart a beszoktatás?

Az egész folyamat általában egy hét alatt lezajlik. Vannak gyermekek, akik már pár nap alatt is hozzászoknak az új környezethez, míg másoknak kicsit több idő kell ehhez. „Sikertelen” beszoktatás még nem fordult elő :)

A beszoktatás menete

A gyermeknek egy hétig folyamatosan kell jönnie, és az első/második napon a szülő folyamatos jelenlétére is szükség van – de nem feltétlenül a gyermekkel egy légtérben. Az első napokban a program mindössze egy-két órát vesz igénybe, a gyermek még nem ebédel és nem alszik a családi bölcsiben. A gyermek reakciói alapján egyedileg alakítjuk ki a beszoktatási menetrendet, ha a gyermek jól reagál az új környezetre, akkor a továbbiakban szükségtelenül nem raboljuk a szülő idejét.

Nem fog-e „megsértődni” a gyermek, ha családi bölcsődébe viszem?

A válasz egyértelmű nem. Minden gyermek nagyon jól érzi magát közösségben, és minél fiatalabb korban kerülnek nagyobb közösségbe, annál önállóbbak és talpraesettebbek lesznek. Az első két alkalommal még elkeserednek, de a tapasztalat azt mutatja, hogy már a beszoktatós gyermekek is alig akarnak délután hazamenni, olyan jól érzik magukat. A gyermekkel egyértelműen jót teszünk, ha kortársai körében töltheti el a nap nagy részét – nem beszélve arról, hogy ez nagy mértékben tehermentesíti a szülőt, és így nap közben végre jut némi ideje saját magára is.Tényleg szeretnénk minden, még bizonytalan szülőt őszintén megnyugtatni, hogy a gyerekek nagyon szeretnek hozzánk járni, igazán otthon érzik magukat és szoros, szeretetteljes kapcsolatot alakítanak ki a gondozókkal. Erről természetesen bármelyik szülőt vagy magukat a gyerekeket is megkérdezhetik, ha ellátogatnak hozzánk.

Mit kell hoznia a gyermeknek?

Pelenkát és havi egy csomag popsitörlőt. A tisztasági csomagot (WC papír, törölköző, ágynemű, zsebkendő…stb.) a családi bölcsőde biztosítja. Két garnitúra váltóruha, télre egy overall, benti váltócipő vagy tappancsos zokni is szükséges. Ezen kívül bármely egyéb olyan személyes holmit, amihez a gyermek kötődik (baba, takaró, cumi…stb.), és az alváshoz, vagy nyugodt időtöltéséhez szükséges lehet.

Min és hol alszanak a gyerekek?

Külön e célra kifejlesztett, kényelmes, alacsony és biztonságos bölcsődei fektető-ágyakon, egyéves kor alatt pedig zárt kiságyban, elsötétített, csendes helyiségekben.

Van-e saját kertje az intézménynek?

Van. Csúszdával, homokozóval, kismotorokkal és sok más kinti játékkal várjuk a gyerekeket. A gyerekek minden nap kint vannak a szabad levegőn, ha az időjárás engedi.

Szakképzett gondozónők vigyáznak-e a gyermekre?

Igen, szakképzett gondozónők foglalkoznak a gyermekekkel, akik odafigyelnek a gyermek igényeire és egyéni fejlődésére. Szoros kapcsolat alakul ki a gyermekek és gondozók között, a légkör szeretetteljes és személyes.

Milyen foglalkozások vannak?

Rendszeresen, napi gyakorisággal tartunk „spontán” kézműves-, ének- és tornafoglalkozásokat, ezen kívül heti egy alkalommal (kedd délelőtt 10 órakor) van zenebölcsi. Külön térítés ellenében igénybe vehető ezen felül bölcsistorna, angol és tapicskoló foglalkozás.

Megtanulnak-e a gyermekek egyedül enni, mosakodni, WC-re járni?

Igen, a vegyes életkorú közösségnek köszönhetően a kisebbek is hamar elsajátítják az önálló evés, mosakodás…stb. módszereit, illetve a beszélni még nem tudó kicsik hamar megtanulnak beszélni.

Hogyan történik a fizetés?

Az ellátási díjat előre, minden hónap 1. és 5. között kell rendezni.

A Kisvakond-e a legolcsóbb családi bölcsőde Budapesten?

A Kisvakond a II. kerület északi és III. kerület déli részének vonzáskörzetében található, ahol közepes árfekvésű intézménynek számít. A Kisvakond Családi Bölcsőde non-profit szervezetként működik, a bevételt kizárólag a gondozók bérére és a létesítmény fenntartására és fejlesztésére fordítjuk. Tőlünk autóval pár percnyire, a „hegyen” található intézmények esetén nem ritka a havi százezer forint feletti ellátási díj.